czwartek, 27 czerwca 2013

Czekoladowe wafle z lemoniadą

Wafle
szybki, tani oraz prosty w przygotowaniu deser, zachęcam do jego przygotowania oraz delektowania się smakiem pysznych chrupiących wafelków, które w smaku przypominają Knoppers.

Składniki: 
  • 4 duże wafle kwadratowe (opcjonalnie okrągłe)
  • 150g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego mocnego kakao
  • łyżka śmietany
1/2 kieliszka rumu / wódki


Miękkie masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo kakao, mleko w proszku, śmietanę, oraz alkohol. Składniki połączyć w jednolitą masę. Masę przekładać na wafle, tak aby każdy kwadracik wypełniony był czekoladową masą. Czynność powtarzać z pozostałymi waflami. Ostatni czekoladowy wafel przykryć suchym.

Składniki na polewę: 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki ciemnego mocnego kakao
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

    W garnuszku rozpuścić masło dodać cukier, gdy składniki się rozpuszczą dopiero wtedy stopniowo dodajemy małymi porcjami kakao, zdjąć z palnika i dodać jogurt energicznie mieszając trzepaczką.
    Polewą polać ostatni suchy wafel. 






Lemoniada
Składniki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 listki mięty
  • cytryna sok oraz plastry
  • woda
  • lód

    W odrobinie wrzątku rozpuścić cukier, wlać do szklanek, dodać lód, miętę oraz cytrynę. Dopełnić wodą, brzeg szklanki opcjonalnie udekorować plastrem cytryny. 



1 komentarz: