poniedziałek, 3 czerwca 2013

Babeczki z dżemem porzeczkowym


BABECZKI Z DŻEMEM 
PORZECZKOWYM

W dżemie porzeczkowym zakochałam się całkiem niedawno na jednym z przyjęć u cioci gdzie gościł pyszny torcik przełożony własnie tym dżemem.  Od tamtego momentu zaczęła się moja przygoda z używaniem tak prostego składnika do ciast. Nutka kwasowości w dżemie porzeczkowym nadaje wyśmienity smak różnym ciastom jak i potrawom. Mam nadzieje, że pomysł na waniliowo-czekoladowe babeczki z dżemem porzeczkowym przypadnie wam do gustu, a w wolnej chwili umilą czas :)

Składniki na 12 sztuk :
  1. Krem waniliowy:

  • 1 szklanka mąki                                                          
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju 
     2. Krem czekoladowy:
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka
dodatkowo
  • dżem porzeczkowy
  • odrobina migdałów do posypania przed pieczeniem (może być cukier)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i wyłożyć formę do babeczek papilotkami (chyba że macie sylikonowe to nie trzeba). Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dodajemy cukier. W drugiej misce łączymy jajka z mlekiem, ekstraktem i olejem. Następnie stopniowo łączymy składnik suche z mokrymi. Połowę przygotowanego ciasta nałożyć równomiernie do 12 papilotek. Na jasne ciasto łyżeczką nakładać dżem porzeczkowy. Do pozostałego ciasta przesiać kakao i dodać mleko i energicznie wymieszać. Ciasto kakaowe wyłożyć do papilotek. Na wierzchu wyłożyć migdały. Wstawić do piekarnika na 20-25 min do momentu aż patyczek wbity w środek muffiny będzie suchy i czysty :)






SMACZNEGO ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz