środa, 25 czerwca 2014

Tarta z truskawkami i czarną porzeczką



Tarta z truskawkami i
czarną porzeczką

Składniki na kruchy spód:
  • 250 g mąki
  • 150 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko


Formę na tartę o średnicy 24cm posmarować grubo masłem ( nie dotyczy sylikonowej foremki) Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier. Rozcierać palcami aż powstaną drobne okruchy ciasta. Następnie dodać jajko i delikatnie połączyć składniki w kulę.  Przygotowane ciasto włożyć w folię i umieścić w lodówce na ok. 30 min. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Ciasto rozwałkować na stolnicy i przełożyć na formę do tarty. Przygotowany spód włożyć do piekarnika na 15- 25 min do momentu aż tarta ładnie się zrumieni.

Nadzienie :
  • 500 ml 36% śmietany kremówki
  • szklanka czarnej porzeczki 
  • szklanka truskawek
  • liście mięty
  • 3 łyżki cukru
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę wraz z cukrem. Gotową masę przekładamy na gotowy spód i dekorujemy owocami oraz listkami mięty :)
Smacznego ! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz