środa, 25 czerwca 2014

Tarta z truskawkami i czarną porzeczką



Tarta z truskawkami i
czarną porzeczką

Składniki na kruchy spód:
  • 250 g mąki
  • 150 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko


Formę na tartę o średnicy 24cm posmarować grubo masłem ( nie dotyczy sylikonowej foremki) Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz cukier. Rozcierać palcami aż powstaną drobne okruchy ciasta. Następnie dodać jajko i delikatnie połączyć składniki w kulę.  Przygotowane ciasto włożyć w folię i umieścić w lodówce na ok. 30 min. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Ciasto rozwałkować na stolnicy i przełożyć na formę do tarty. Przygotowany spód włożyć do piekarnika na 15- 25 min do momentu aż tarta ładnie się zrumieni.

Nadzienie :
  • 500 ml 36% śmietany kremówki
  • szklanka czarnej porzeczki 
  • szklanka truskawek
  • liście mięty
  • 3 łyżki cukru
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę wraz z cukrem. Gotową masę przekładamy na gotowy spód i dekorujemy owocami oraz listkami mięty :)
Smacznego ! :)





1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń