Tort Truskawkowy
z kremem waniliowym
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek( pamiętajcie że w temp. pokojowej)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na niskich obrotach do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo przesiewamy i mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok 30 min w temp. 180 stopni C.
Chłodny biszkopt przecinamy na pół.
Krem waniliowy:
Chłodny biszkopt przecinamy na pół.
Krem waniliowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- duże opakowanie cukru waniliowego (32g)
- 2 smietan-fixy
- 500 g truskawek
- 1 opakowanie krojonych migdałów
Śmietanę kremówkę wraz z cukrem waniliowym stopniowo ubijać na sztywną masę. W połowie ubijania śmietany dodać smietan- fixy i wszystko staranie ubić.
Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Na biszkopt ułożyć truskawki i przełożyć na nie połowę masy. Następnie przykryć nadzienie drugim biszkoptem. Pozostałym kremem przykryć boki i wierzch tortu. Boki udekorować płatkami migdałów, a na wierzch tortu położyć truskawki. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz