wtorek, 31 lipca 2012

3 BIT


Na dzisiaj przygotowałam dla was przepis na 3 bit. Przepis ten dostała moja mama od swojej koleżanki i od tego czasu  ciasto to gości u mnie na stole często i wszyscy chętnie się nim zajadają. Ciasta nie trzeba piec, przygotować najlepiej dzień wcześniej by herbatniki zmiękły a ciasto przeszło cudownym smakiem karmelu i budyniu.

3 BIT
Składniki:
- 8-10 paczek herbatników petit-beurre(opakowanie 100g)
- mleko zagęszczone ( krówka z Gostynia lub masa kajmakowa)
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 1 miękka kostka masła lub margaryny
- 2,5 szkl. mleka
- 0,5l kremówki 36% lub 30%
- 1 gorzka lub mleczna czekolada

Przygotowanie:
 Blaszkę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem.
I warstwa: rozłożyć ciastka petit-beurre
II warstwa: 2 budynie waniliowe ugotować 2,5 szkl. mleka. Jak wystygnie utrzeć z 1 kostką masła lub margaryny
III warstwa: rozkładamy herbatniki
IV warstwa: mleko zagęszczone wyłożyć na herbatniki ( Jeżeli będziecie mieć problem z wyłożeniem masy bo będzie za gęsta możecie podgrzać ją w kąpieli wodnej to masa zrobi się lżejsza i luźniejsza)
V warstwa: herbatniki
VI warstwa: ubić 0,5l kremówki i wyłożyć na herbatniki. Na wierzchu posypać startą czekoladą.


*Ciasto przechowywać w lodówce!






SMACZNEGO!
:)



2 komentarze:

  1. Kocham to ciasto :) Nie dość ze nie trzeba przypominać sobie o nagrzaniu piekarnika to jeszcze jest bardzo pyszne :d

    OdpowiedzUsuń
  2. o. Hi. I really like blogs about eating, please add more'n'more recipes for summer cakes or other snacks.
    ;) I also recommend you to make video or short movie about your hobby.

    OdpowiedzUsuń