sobota, 4 sierpnia 2012

ciasto Toffifee

 Na pewno większość z was zajda się czekoladkami Toffifee gdzie efekt połączenie karmelu z orzechami i nutą czekolady wywołuje u dzieci jak i dorosłych uśmiech na twarzy, dlatego postanowiłam zrobić coś podobnego co dałoby smak tych pysznych czekoladek i przypominało nam smaki dzieciństwa.

Góra ciasta:

  • 1 puszka gotowej krówki lub kajmaku najlepiej z Gostynia
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich


Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek( pamiętajcie że w temp. pokojowej)
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wódka do nasączenia biszkoptu 
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na niskich obrotach do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy.  Mąki wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo przesiewamy i mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy  i pieczemy ok 30min w temp. 175 stopni C.


*Gdy biszkopt będzie ostudzony przekrawamy go na pół


Masa śmietankowa:


  •  1 biała czekolada
  • 500 ml kremówki 36%
  • 1 paczka żelfixa
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu

Do garnuszka wlewamy wodę, a następnie na garnuszek wkładamy miseczkę z połamaną czekoladą i dodajemy do niej alkohol, a następnie czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę pamiętając o tym żeby jej nie przebić i dodajemy do niej zimną czekoladę i mieszamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy żelfixa.

Na jeden z biszkoptów wykładamy masę śmietankową i wyrównujemy, następnie nakładamy na masę drugi biszkopt. Drugi biszkopt smarujemy masą krówkową i posypujemy orzechami.

*Jeśli masa kajmakowa lub krówkowa nie chce się rozsmarować to włóżcie puszkę do gorącej wody na 5 min to będzie miała bardziej lejistą konsystencję łatwiejszą do rozsmarowania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz