Góra ciasta:
- 1 puszka gotowej krówki lub kajmaku najlepiej z Gostynia
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek( pamiętajcie że w temp. pokojowej)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wódka do nasączenia biszkoptu
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na niskich obrotach do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo przesiewamy i mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 30min w temp. 175 stopni C.
*Gdy biszkopt będzie ostudzony przekrawamy go na pół
Masa śmietankowa:
- 1 biała czekolada
- 500 ml kremówki 36%
- 1 paczka żelfixa
- 2 łyżki spirytusu lub rumu
Do garnuszka wlewamy wodę, a następnie na garnuszek wkładamy miseczkę z połamaną czekoladą i dodajemy do niej alkohol, a następnie czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę pamiętając o tym żeby jej nie przebić i dodajemy do niej zimną czekoladę i mieszamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy żelfixa.
Na jeden z biszkoptów wykładamy masę śmietankową i wyrównujemy, następnie nakładamy na masę drugi biszkopt. Drugi biszkopt smarujemy masą krówkową i posypujemy orzechami.
*Jeśli masa kajmakowa lub krówkowa nie chce się rozsmarować to włóżcie puszkę do gorącej wody na 5 min to będzie miała bardziej lejistą konsystencję łatwiejszą do rozsmarowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz