piątek, 24 sierpnia 2012

Pierogi z serem i sosem malinowym


Mimo, że na dworze jesienna pogoda, to w kuchni pachnie latem. Na brzydkie dni polecam kolorowe dania, które zachwyca dzieci i dorosłych.:)

Pierogi z serem
(Z przepisu wychodzi ok. 50 pierogów)

Składniki:
· 4 szklanki mąki
· 1 szklanka gorącej wody
· sól
· 2 żółtka
· cukier waniliowy 32 g
· 250g białego sera półtłustego
Sos:
·         200g malin
·         2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Ser umieść w misce i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj żółtka i cukier waniliowy. Wszystko połącz w jednolita całość.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i stopniowo dodajemy wodę. Wszystko ugniatamy tak długo aż uformujemy kulkę. Najlepiej ciasto podzielić na trzy części i stopniowo rozwałkowywać. Ciasto wałkujemy, a szklanka wycinamy krążki. Do krążka wkładamy po łyżeczce masy serowej i zaklejamy.
3. Do garnka wlewamy wodę i czekamy aż się zagotuje, następnie stopniowo wkładamy zrobione pierogi. Gdy pierogi wypłyną na wierzch wody to znaczy, że są juz gotowe do wyciągnięcia.
4. W osobnym garnuszku wkładamy maliny i dodajemy 2 łyżki cukru. Czekamy do momentu gdy maliny sie rozgotują i powstanie z nich sos.
5. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy sosem .


Smacznego;]














2 komentarze: