Milky Way
O to moja własna wersja tego ciasta mam nadzieje ze wam się spodoba :)
Jest wyśmienicie czekoladowy, delikatny i rozpływa się w ustach :)
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szkl cukru
- 3 łyżki kakao
- 0,5 szkl wody
- 1,5 szklanki mąki
- 5 jajek (osobno żółtka i białka )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do garnka wlać olej i wodę. Następnie dodać cukier i kakao cały czas mieszając. Wszystko zagotować następnie odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu stopniowo dodawać żółtka cały czas miksując. Następnie dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę. Piec przez ok. 25 - 30 min w temp 180 stopni C
Składniki na masę czekoladową:
Polewa czekoladowa
Składniki na masę czekoladową:
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej z częścią kremówki wtedy czekolada szybciej się rozpuści. Odstawiamy czekoladę do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę i gdy będzie już gotowa dodajemy czekoladę i miksujemy na małych obrotach żeby nie przebić śmietany. Mieszamy następnie wszystko sylikonową łopatka żeby sprawdzić czy masą dobrze połączyła sie z czekoladą. Następnie wykładamy na wcześniej przygotowany spód.
Polewa czekoladowa
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Do garnka wkładamy masło i cukier. Energicznie mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy kakao i cały czas mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i do masy dodajemy jogurt naturalny. Masę odstawiamy i czekamy aż lekko zgęstnieje i się ostudzi. Następnie polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki.
kocham ciasta robione na wzór ulubionych batoników, pycha!
OdpowiedzUsuń