wtorek, 13 sierpnia 2013

Milky Way


Milky Way
O to moja własna wersja tego ciasta mam nadzieje ze wam się spodoba :)
Jest wyśmienicie czekoladowy, delikatny i rozpływa się w ustach :)

Składniki na spód:
  • 1 szklanka oleju                                         
  • 1,5 szkl cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 szkl wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do garnka wlać olej i wodę. Następnie dodać cukier i kakao cały czas mieszając. Wszystko zagotować następnie odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu stopniowo dodawać żółtka cały czas miksując. Następnie dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę.  Piec przez ok. 25 - 30 min w temp 180 stopni C

Składniki na masę czekoladową:

  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej z częścią kremówki wtedy czekolada szybciej się rozpuści. Odstawiamy czekoladę do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę i gdy będzie już gotowa dodajemy czekoladę i miksujemy na małych obrotach żeby nie przebić śmietany. Mieszamy następnie wszystko sylikonową łopatka żeby sprawdzić czy masą dobrze połączyła sie z czekoladą. Następnie wykładamy na wcześniej przygotowany spód.


Polewa czekoladowa
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
Do garnka wkładamy masło i cukier. Energicznie mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy kakao i cały czas mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i do masy dodajemy jogurt naturalny. Masę odstawiamy i czekamy aż lekko zgęstnieje i się  ostudzi. Następnie polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki.











1 komentarz: