sobota, 9 czerwca 2012

Torty


Podstawą tortu jest biszkopt lekki, puszysty, delikatny, ale czym byłby tort bez wspaniałego nadzienia. Ja uwielbiam wszystko z czekoladą, ale jak lubicie inne smaki to zachęcam do eksperymentowania.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek( pamiętajcie że w temp. pokojowej)
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wódka do nasączenia biszkoptu 
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na niskich obrotach do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy.  Mąki wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo przesiewamy i mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy  i pieczemy ok 30min w temp. 175 stopni C.


Nadzienie:
  • 2 mleczne czekolady 
  • 36% śmietana kremówka
  • żelatyna
Nadzienie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z częścią kremówki wtedy czekolada szybciej się rozpuści a następnie odstawiamy czekoladę do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę i gdy będzie już gotowa dodajemy czekoladę. Polecam dodać żelatynę wtedy masa jest sztywniejsza i tort lepiej sie kroi. Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy go alkoholem albo sokiem z cytryny. Przelewamy nadzienie pamiętając o tym by zostawić nadzienie do posmarowania boków. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc bo wtedy będzie miał lepszy intensywniejszy smak ale jeśli wolicie wystarczy godzinka i możecie delektować się jego smakiem ;]










2 komentarze:

  1. na taką porcję ile używać żelatyny i śmietany?

    OdpowiedzUsuń
  2. 500ml smietany kremowki i dwie plaskie lyzeczki zelatyny i odrobina zimnej wody by masa speczniala i zalac to wrzatkiem na ok 1/4 szklanki i przelac schlodzona zelatyne do masy

    OdpowiedzUsuń