sobota, 10 sierpnia 2013

Lasagne




Lasagne
z delikatnym sosem pomidorowym oraz z nutką pysznego sosu beszamelowego 

Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 opakowanie makaronu do Lasagni (np.Primo Gusto)   
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów 
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 świeże pomidory pokrojone w plasterki 
  • starty żółty ser
Składniki na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 3/4 szkl. mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na małym ogniu w garnuszku roztopić masło dodać mąkę i energicznie wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką wlać powoli zimne mleko i stale mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej patelni na oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć je aż straci różowy kolor. Następnie dodać pomidory w kawałkach, posiekaną bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną lub masłem. Układać 4-5 warstwy w następującej kolejności:
płaty lasagne, warstwa sosu beszamelowego na górnej warstwie makaronu, nadzienie mięsne, płat lasagne i.t.d.
Na wierzchu przykryć płatem lasagne, posmarować sosem beszamelowym ( jeśli został jeszcze sos pomidorowy to wyłożyć na wierzch) posypać żółtym serem i ułożyć plasterki pomidorów.
Zapiec w piekarniku około 40 min w tem. 180 stopni C. Po upieczeniu na każdy plaster pomidora położyć listek bazylii.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz