Tort czekoladowy
z likierem wiśniowym
Składniki na biszkopt:
- 7 jajek( pamiętajcie że w temp. pokojowej)
- 6 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na niskich obrotach do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo przesiewamy i mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok 30 min w temp. 180 stopni C.
Chłodny biszkopt przecinamy tak aby powstały 3 biszkopty.
Nadzienie:
Chłodny biszkopt przecinamy tak aby powstały 3 biszkopty.
Nadzienie:
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 2 smietan-fixy
- 1/2 szklanki likieru wiśniowego
- 3 paczki biszkoptów do tiramisu po 300g
- kakao
Przygotowanie:
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej z częścią kremówki wtedy czekolada szybciej się rozpuści. Odstawiamy czekoladę do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę i w połowie dodajemy smietan- fizyi. Gdy śmietana będzie już delikatnie ubita dodajemy czekoladę i miksujemy na małych obrotach aby nie przebić śmietany. Mieszamy następnie wszystko sylikonową łopatka, żeby sprawdzić czy masą dobrze połączyła sie z czekoladą.
Spód biszkoptu nasączamy likierem wiśniowym, a następnie przekładamy część masy czekoladowej, tą samą czynność powtarzamy z drugim biszkoptem. Trzeci biszkopt pokrywamy delikatnie po bokach i wierzchu nadzieniem starając się rozprowadzić krem równomiernie. Do boków przyklejamy biszkopty i związujemy je wstążką. Wierzch posypujemy obficie kakaem.
Spód biszkoptu nasączamy likierem wiśniowym, a następnie przekładamy część masy czekoladowej, tą samą czynność powtarzamy z drugim biszkoptem. Trzeci biszkopt pokrywamy delikatnie po bokach i wierzchu nadzieniem starając się rozprowadzić krem równomiernie. Do boków przyklejamy biszkopty i związujemy je wstążką. Wierzch posypujemy obficie kakaem.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń