środa, 11 czerwca 2014

Tort czekoladowy


Tort czekoladowy 
z likierem wiśniowym



Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek( pamiętajcie że w temp. pokojowej)
  • 6 łyżek mąki pszennej 
  • 5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
 Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na niskich obrotach do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo przesiewamy i mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok 30 min w temp. 180 stopni C.
Chłodny biszkopt przecinamy tak aby powstały 3 biszkopty.

Nadzienie:
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 smietan-fixy
  • 1/2 szklanki likieru wiśniowego
  • 3 paczki biszkoptów do tiramisu po 300g
  • kakao
Przygotowanie:
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej z częścią kremówki wtedy czekolada szybciej się rozpuści. Odstawiamy czekoladę do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę i w połowie dodajemy smietan- fizyi. Gdy śmietana będzie już delikatnie ubita  dodajemy czekoladę i miksujemy na małych obrotach aby nie przebić śmietany. Mieszamy następnie wszystko sylikonową łopatka, żeby sprawdzić czy masą dobrze połączyła sie z czekoladą. 

Spód biszkoptu nasączamy likierem wiśniowym, a następnie przekładamy część masy czekoladowej, tą samą czynność powtarzamy z drugim biszkoptem. Trzeci biszkopt pokrywamy delikatnie po bokach i wierzchu nadzieniem starając się rozprowadzić krem równomiernie. Do boków  przyklejamy biszkopty i związujemy je wstążką. Wierzch posypujemy obficie kakaem. 






1 komentarz: