Serduszkowe ptasie mleczko
delikatnie rozpływające się w ustach, aksamitna chwila zapomnienia
Składniki:
- 2 galaretki truskawkowe
- 500ml śmietany kremówki 36%
- 2 tabliczki czekolady
- 1 łyżka oleju
- foremka do ciasteczek w kształcie serca
2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę i stopniowo na niskich obrotach dodawać schłodzoną jeszcze płynną galaretkę. Do formy do pieczenia wyłożonej papierem wylać truskawkową masę. Włożyć do lodówki na ok: 2h
Z gotowej pianki wyciąć serduszka i odłożyć na pergamin.
Wierzch serduszek polać wystudzoną glazurą czekoladową.
Glazura czekoladowa:
Czekoladę razem z olejem włożyć do miski i umieścić w kąpieli wodnej, roztopić. Odstawić do wystudzenia.
mniam!! pysznie wyglądają:))
OdpowiedzUsuń