poniedziałek, 10 lutego 2014

Serduszkowe ptasie mleczko


Serduszkowe ptasie mleczko
delikatnie rozpływające się w ustach, aksamitna chwila zapomnienia


 Składniki:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 2 tabliczki czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • foremka do ciasteczek w kształcie serca
Przygotowanie:
2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę i stopniowo na niskich obrotach dodawać schłodzoną jeszcze płynną galaretkę. Do formy do pieczenia wyłożonej papierem wylać truskawkową masę. Włożyć do lodówki na ok: 2h
Z gotowej pianki wyciąć serduszka i odłożyć na pergamin.
Wierzch serduszek polać wystudzoną glazurą czekoladową.

Glazura czekoladowa:
Czekoladę razem z olejem włożyć do miski i umieścić w kąpieli wodnej, roztopić. Odstawić do wystudzenia.




1 komentarz: