piątek, 6 września 2013

Owocowa pianka


Owocowa pianka
na zakończenie lata, pyszna, lekka, puszysta i delikatna



Składniki na biszkopt:                                                           
  • 4 jajka( pamiętajcie że w temp. pokojowej)
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rum do nasączenia biszkoptu 
 Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na niskich obrotach do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy.  Mąki wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo przesiewamy i mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy  i pieczemy ok 30min w temp. 180 stopni C.

Masa:
  •      500ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru
  •   2 żel-fixy

 Dodatkowo:
  • 1 brzoskwinia
  •  200g jeżyn
  •  1 galaretka cytrynowa
      Kremówkę ubijamy w raz z cukrem na jednolita masę i gdy masa nie jest całkowicie ubita dodajemy żel-fixy na średnich obrotach uważając żeby nie przebić masy. Krem przekładamy na biszkopt a na wierzchu układamy owoce, wszystko zalewamy galaretką przygotowaną według opisu na opakowaniu.



      










1 komentarz:

  1. Wspaniale wygląda,jednak zmniejszyłabym ilość cukru w biszkopcie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń