* wychodzi okolo 20 szt ptysi
- 1 szklanka wody
- 1/3 kostki masla
- 1 szklanka maki
- 4 jajka
- 250g smietany kremówki 30% lub 36%
- 2 łyzki cukru
- 2 lyzeczki zelatyny
- cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy masło - czekamy aż się rozpuści. Dodajemy make i mieszamy energicznie aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka i odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jaka i miksujemy wszystko na jednolita masę. Napełniamy szpryce i nakładamy porcje ciasta na wcześniej wyłożoną papierem blachę. Pamiętajcie żeby zostawić porcje ciasta w pewnych odstępach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni C piekarnika i pieczemy przez ok 20-25min aż ptysie zaczną się rumienić. Podczas pieczenia nie otwierajcie piekarnika ponieważ zaczną opadać!.
Odstawiamy żeby przestygły, następnie przecinamy je na pół.
Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Jeśli uważacie ze śmietana jest za rzadka to dajcie rozpuszczona żelatynę. Ptysie napełniamy kremem i przykrywamy druga polówka. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
mmm, wyszły Ci genialne!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)!
UsuńUwielbiam je! Twoje wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuje:)Również pozdrawiam :)
UsuńPychaaa, nie żebym wczoraj planowała je zrobić w końcu :P
OdpowiedzUsuńah mery wiesz że my myślimy zawsze o tym samym ;]
Usuń