piątek, 28 września 2012

Ptysie z bitą śmietaną

Ciasto na ptysie jest naprawde dobre, a najlepsze jest to, że samkują tak jakbysmy kupili je w cukierni;] Przepis zanlazłam na www.kotlet.tv

* wychodzi okolo 20 szt ptysi
Ciasto na ptysie:
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 kostki masla
  • 1 szklanka maki
  • 4 jajka
Krem:
  • 250g smietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyzki cukru
  • 2 lyzeczki zelatyny
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy masło - czekamy aż się rozpuści. Dodajemy make i mieszamy energicznie aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka i odstawiamy do wystudzenia.  Następnie dodajemy jaka i miksujemy wszystko na jednolita masę.  Napełniamy szpryce i nakładamy porcje ciasta na wcześniej wyłożoną papierem blachę. Pamiętajcie żeby zostawić porcje ciasta w pewnych odstępach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni C piekarnika i pieczemy przez ok 20-25min aż ptysie zaczną się rumienić. Podczas pieczenia nie otwierajcie piekarnika ponieważ zaczną opadać!.
Odstawiamy żeby przestygły, następnie przecinamy je na pół.
Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Jeśli uważacie ze śmietana jest za rzadka  to dajcie  rozpuszczona żelatynę. Ptysie napełniamy kremem i przykrywamy druga polówka. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem.












6 komentarzy: