sobota, 6 kwietnia 2013

Wuzetka


WUZETKA





Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek( pamiętajcie że w temp. pokojowej)
  • 4 łyżek mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wódka do nasączenia biszkoptu 
 Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na niskich obrotach do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy.  Mąki i kakao wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo przesiewamy i mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy  i pieczemy ok 30 min w temp. 180 stopni C.

Nadzienie:

  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • żelatyna
  • 2 łyzki cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii
Kremówkę ubijamy w raz z cukrem na jednolita masę, dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz żelatynę. Biszkopt kroimy na 2 części i nasączamy alkoholem. Następnie przekładamy wcześniej przygotowaną masą.


Polewa czekoladowa :

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
Do garnka wkładamy masło i cukier. Energicznie mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy kakao i cały czas mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i do masy dodajemy jogurt naturalny. Masę odstawiamy i czekamy aż lekko zgęstnieje i się lekko ostudzi. Następnie wykładamy na wuzetkę przygotowaną polewę. Smacznego :)





1 komentarz:

  1. u mnie dzisiaj również Wuzetka :) biszkopt stygnie a ja tuptam :) pięknie Tobie wyszła

    OdpowiedzUsuń