sobota, 1 czerwca 2013

Ciasto nesquik


CIASTO NESQUIK

Dla miłośników czekolady :)


Spód:
  •  100g masła
  • 1/2 szklanki cukru                                         
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka od białek)
  • 100g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. wody

Masa z czekolady mlecznej:
  •   2 żel-fixy
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %

 Masa z białej czekolady:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 36% lub 30 %
  • żel-fix
Przygotowanie:

W garnuszku roztopić masło, dodać cukier i kawę cały czas mieszając. Następnie dodać kakao i chwile pogotować.  Odstawić z ognia i ostudzić. Do reszty dodać żółtka.  Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo przesiać do masy czekoladowej. Białka ubić na sztywna piane i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem o  średnicy 24 cm. Piec w temp 180 stopni C przez ok. 20 -25 min Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej z częścią kremówki wtedy czekolada szybciej się rozpuści. Odstawiamy czekoladę do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę i gdy będzie już gotowa dodajemy czekoladę oraz żel fixa. ( powtarzamy wszystko tak samo przy musie z białej czekolady ). Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Następnie powtarzamy czynność z masą z białej czekolady. Odstawiamy do lodówki.
Po godzince możemy się ciachem delektować :)












3 komentarze:

  1. nesquik, moje ulubione kuleczki z czasów dzieciństwa! a tutaj w formie ciasta, genialne, no genialne! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo podoba mi się nagłówek Twojego bloga <3 a jeśli chodzi o ciasto to już sama nazwa mnie przekonuje (Nesquik!)

    OdpowiedzUsuń