CIASTO NESQUIK
Dla miłośników czekolady :)
- 100g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka (oddzielnie żółtka od białek)
- 100g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. wody
Masa z czekolady mlecznej:
- 2 żel-fixy
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
Masa z białej czekolady:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki 36% lub 30 %
- żel-fix
Przygotowanie:
W garnuszku roztopić masło, dodać cukier i kawę
cały czas mieszając. Następnie dodać kakao i chwile pogotować. Odstawić z ognia i ostudzić. Do reszty dodać
żółtka. Mąkę wraz z proszkiem do
pieczenia stopniowo przesiać do masy czekoladowej. Białka ubić na sztywna piane
i delikatnie połączyć z masą. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem
o średnicy 24 cm. Piec w temp 180 stopni
C przez ok. 20 -25 min Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej z częścią kremówki
wtedy czekolada szybciej się rozpuści. Odstawiamy czekoladę do ostygnięcia. W
tym czasie ubijamy śmietanę i gdy będzie już gotowa dodajemy czekoladę oraz żel
fixa. ( powtarzamy wszystko tak samo przy musie z białej czekolady ). Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Następnie
powtarzamy czynność z masą z białej czekolady. Odstawiamy do lodówki.
Po godzince możemy się ciachem delektować :)
nesquik, moje ulubione kuleczki z czasów dzieciństwa! a tutaj w formie ciasta, genialne, no genialne! :D
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się nagłówek Twojego bloga <3 a jeśli chodzi o ciasto to już sama nazwa mnie przekonuje (Nesquik!)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto:)
OdpowiedzUsuń