Przepis jest szybki i łatwy kiedyś znalazłam go na jednym z blogów i teraz często go wykorzystuje.
Gofry są lekkie, puszyste i chrupiące ;] Najlepiej je jeść zaraz po zrobieniu ponieważ z czasem one miękną.
Składniki:
- 270 ml mleka
- 2 jajka
- 50g stopionego masła
- szczypta soli
- 1,5 łyżki cukru
- 160g mąki
Do przygotowania ciasta potrzebne będą nam dwie miski. Do jednej z nich przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, stopione masło, sól, żółtka oraz wlewamy 1/3 ilość mleka i wszytko delikatnie mieszamy wlewając stopniowo resztę mleka. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno i następnie dodajemy ją do ciasta w pierwszej misce. Odstawiamy ciasto na 10 min i włączamy gofrownice żeby się nagrzała. No i możemy piec gofry! Możecie jeść je z czym chcecie, ja uwielbiam je z bitą śmietaną truskawkami i polewą czekoladową.
Życzę Smacznego :)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz