BABECZKI Z DŻEMEM
PORZECZKOWYM
W dżemie porzeczkowym zakochałam się całkiem niedawno na jednym z przyjęć u cioci gdzie gościł pyszny torcik przełożony własnie tym dżemem. Od tamtego momentu zaczęła się moja przygoda z używaniem tak prostego składnika do ciast. Nutka kwasowości w dżemie porzeczkowym nadaje wyśmienity smak różnym ciastom jak i potrawom. Mam nadzieje, że pomysł na waniliowo-czekoladowe babeczki z dżemem porzeczkowym przypadnie wam do gustu, a w wolnej chwili umilą czas :)
Składniki na 12 sztuk :
- Krem waniliowy:
- 1 szklanka mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
2. Krem czekoladowy:
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mleka
dodatkowo
- dżem porzeczkowy
- odrobina migdałów do posypania przed pieczeniem (może być cukier)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i wyłożyć formę do babeczek papilotkami (chyba że macie sylikonowe to nie trzeba). Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dodajemy cukier. W drugiej misce łączymy jajka z mlekiem, ekstraktem i olejem. Następnie stopniowo łączymy składnik suche z mokrymi. Połowę przygotowanego ciasta nałożyć równomiernie do 12 papilotek. Na jasne ciasto łyżeczką nakładać dżem porzeczkowy. Do pozostałego ciasta przesiać kakao i dodać mleko i energicznie wymieszać. Ciasto kakaowe wyłożyć do papilotek. Na wierzchu wyłożyć migdały. Wstawić do piekarnika na 20-25 min do momentu aż patyczek wbity w środek muffiny będzie suchy i czysty :)
SMACZNEGO ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz