sobota, 16 marca 2013

Tiramisu



Tiramisu

Składniki:(na 7-8 porcji )
  • 1 filiżanka mocnej kawy
  • 1/2 szklanki likieru migdałowego Amaretto
  • 8 żółtek (w temp. pokojowej)
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • ok. 150 g podłużnych biszkoptów


Zaparzyć mocną kawę i przelać do miseczki w której łatwo będzie nam się maczać biszkopty. Do kawy dodajemy likier Amaretto i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka wraz z cukrem ubijamy na jasną, puszystą, gęstą masę przez ok 8 minut. W drugiej misce ubijać zimne mascarpone na sztywno przez około 2 minuty na średnich obrotach miksera. Do mascarpone dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę. (Masa ma być gęsta i puszysta). Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie pucharków.
 Następnie przykrywamy warstwą kremu i znowu układamy namoczone biszkopty i powtarzamy ( ilość warstw zależy od wielkości pucharków). Ostatnią warstwą jest krem posypany kawą.









Przepis z bloga: www.kwestiasmaku.com

1 komentarz: