Tiramisu
Składniki:(na 7-8 porcji )
- 1 filiżanka mocnej kawy
- 1/2 szklanki likieru migdałowego Amaretto
- 8 żółtek (w temp. pokojowej)
- 8 łyżek cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- ok. 150 g podłużnych biszkoptów
Zaparzyć
mocną kawę i przelać do miseczki w której łatwo będzie nam się maczać
biszkopty. Do kawy dodajemy likier Amaretto i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka
wraz z cukrem ubijamy na jasną, puszystą, gęstą masę przez ok 8 minut. W
drugiej misce ubijać zimne mascarpone na sztywno przez około 2 minuty na
średnich obrotach miksera. Do mascarpone dodać ubite żółtka i krótko zmiksować
na gładką masę. (Masa ma być gęsta i puszysta). Biszkopty maczamy w kawie i
układamy na dnie pucharków.
Następnie przykrywamy
warstwą kremu i znowu układamy namoczone biszkopty i powtarzamy ( ilość warstw
zależy od wielkości pucharków). Ostatnią warstwą jest krem posypany kawą.
Przepis z bloga: www.kwestiasmaku.com
za tiramisu mogłabym oddać wszystko :D
OdpowiedzUsuń