poniedziałek, 25 marca 2013

Karpatka



Karpatka



Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
Krem:
Ja poszłam na łatwiznę i kupiłam dwa opakowania gotowego kremu na karpatkę z Delecty :)

Przygotowanie:
Masło rozpuszczam w garnku, dodaje wodę i doprowadzam do wrzenia. Następnie dodajemy mąkę energicznie mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka. Odstawiamy do ostudzenia. Do letniej masy dodajemy stopniowo jaka, proszek do pieczenia i miksujemy na jednolita masę. Blaszki natłuszczamy i wysypujemy obficie bułką tartą. Wykładamy połowę ciasta do formy i to samo robimy z druga blaszką. Pierwszą blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15 min. Po 15 min wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na kolejne 15 min pamiętając, że przez cały ten czas nie otwieramy drzwiczek. Powtarzamy tą czynność z drugą blachą. 
No i przygotowujemy krem i wykładamy go na ostudzone ciasto i przykrywamy drugą warstwą. Oprószamy z wierzchu cukrem pudrem i odstawiamy do zastygnięcia.
 Smacznego ! :)





1 komentarz: