Tort M&M's
Smaczny i szybki torcik na każdą okazję.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek( pamiętajcie że w temp. pokojowej)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wódka do nasączenia biszkoptu
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na niskich obrotach do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia stopniowo przesiewamy i mieszamy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 30min w temp. 180 stopni C.
Masa:
Masa:
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub 1 paczka m&m's (bez orzecha)
- żelatyna
- 2 łyzki cukru
Kremówkę ubijamy w raz z cukrem na jednolita masę i dodajemy żelatynę. Do masy dodajemy pokrojona czekoladę lub m&m's i delikatnie wszystko mieszamy. Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy go alkoholem albo sokiem z cytryny i przekładamy wcześniej przygotowana masą.
Wierzch tortu:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie m&m's z orzechem w środku
Do garnka wkładamy masło i cukier. Energicznie mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy kakao i cały czas mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i do masy dodajemy jogurt naturalny. Masę odstawiamy i czekamy aż lekko zgęstnieje i się lekko ostudzi. Następnie polewamy tort i dekorujemy m&m's. Wkładamy do lodówki i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz