niedziela, 24 marca 2013

Tarta jabłkowa z malinami


Mimo, że za oknem zima w kuchni panuje wiosenna atmosfera. Na poprawę humoru pyszna krucha tarta jabłkowa z malinami :)

Tarta jabłkowa z malinami

Składniki:
(na kruchy spód)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 180 g maki
(na wierzch tarty)
  • 3 jabłka
  • garść malin 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Składniki na kruchy spód zagniatamy i przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto wałkujemy na omączonym blacie i przekładamy do formy. Ciasto obciążamy fasolkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 min. Następnie ściągam papier z obciążeniem i piekę jeszcze 5 min.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i układamy na cieście tworząc okręg. Na jabłka wykładamy maliny. 
Kremówkę, jajko,cukier,cynamon i mąkę łącze ze sobą i mieszam na jednolita masę. Następnie wylewam na jabłka z malinami. Wierzch oprószam cukrem waniliowym. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez 30 minut aż jabłka ładnie zbrązowieją a masa ładnie zastygnie. Smacznego ! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz