Mimo, że za oknem zima w kuchni panuje wiosenna atmosfera. Na poprawę humoru pyszna krucha tarta jabłkowa z malinami :)
Tarta jabłkowa z malinami
Składniki:
(na kruchy spód)
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła
- 180 g maki
(na wierzch tarty)
- 3 jabłka
- garść malin
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2/3 szklanki kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Składniki na kruchy spód zagniatamy i przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto wałkujemy na omączonym blacie i przekładamy do formy. Ciasto obciążamy fasolkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 min. Następnie ściągam papier z obciążeniem i piekę jeszcze 5 min.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i układamy na cieście tworząc okręg. Na jabłka wykładamy maliny.
Kremówkę, jajko,cukier,cynamon i mąkę łącze ze sobą i mieszam na jednolita masę. Następnie wylewam na jabłka z malinami. Wierzch oprószam cukrem waniliowym. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez 30 minut aż jabłka ładnie zbrązowieją a masa ładnie zastygnie. Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz