Tort malinowy dla łasuchów
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek( pamiętajcie że w temp. pokojowej)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wódka do nasączenia biszkoptu
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
stopniowo cukier i ubijamy na niskich obrotach do momentu aż cukier
całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki wraz z
proszkiem do pieczenia stopniowo przesiewamy i mieszamy na gładką masę.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 30min w temp. 175 stopni
C.
Nadzienie:
- 2 mleczne czekolady
- 36% śmietana kremówka
- żelatyna
- 3 łyżki rumu
- 2 opakowania świeżych malin lub jedno opakowanie mrożonych
Nadzienie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Czekolady
rozpuszczamy w kąpieli wodnej z częścią kremówki wtedy czekolada
szybciej się rozpuści i po trochu dodajemy do niej rum. Mieszamy na jednolitą masę. W
tym czasie ubijamy śmietanę i gdy będzie już gotowa dodajemy czekoladę.
Polecam dodać żelatynę wtedy masa jest sztywniejsza i tort lepiej sie
kroi. Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy go alkoholem albo sokiem z
cytryny. Na biszkopcie układamy maliny i przelewamy masę pamiętając o tym by zostawić nadzienie do
posmarowania boków. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc bo
wtedy będzie miał lepszy intensywniejszy smak ale jeśli
wolicie wystarczy godzinka i możecie delektować się jego smakiem ;]
podziwiam *_* jest piękny!
OdpowiedzUsuńPrześliczny . :)
OdpowiedzUsuń