CIASTECZKA RUMOWE
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta soli
- 165 g masła, o temp pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/4 szklanki ciemnego rumu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mikserem utrzeć masło wraz z 1/3 szklanki cukru pudru. Utrzeć na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać rum i ekstrakt. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie wszystko ze sobą łączymy. Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy oraz dzielimy na dwie części. Każdą połowę układamy na osobnym kawałku papieru i formujemy wałek ok 3 cm, zawinąć w papier i włożyć do lodówki na ok 30 min. Następnie kroimy wałki na grubość ok. 4 mm i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 min. Gdy ciasteczka wystygną oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego! :)
Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Blog Award więcej na: czekoladaconchili.blogspot.com
OdpowiedzUsuń