Z jednego płata łososia wychodzi ok 5-7 porcji. Łososia można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i u ugotowanymi na parze warzywami. Danie smaczne i zdrowe, zawierające dużo witamin.
- 1 płat łososia (nie dzwonka) ze skórą lub bez
- 2łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
Sos:
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- kilka listków bazylii
- koperek
- ocet winny
- 1szklanka bulionu
- łyżka mąki kukurydzianej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Rybę myjemy i kroimy w dzwonki. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na blaszce posmarowanej oliwą. Piec 45 min w temp. 200 stopni C.
Sos:
Masło rozpuścić. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę i bazylię. Wlać bulion i dusić ok 5 minut. Sos zagęścić mąką kukurydzianą . Doprawić octem solą i pieprzem oraz dodać koperek. Podawać do ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz