sobota, 1 września 2012

Łosoś z aksamitnym sosem


Z jednego płata łososia wychodzi ok 5-7 porcji. Łososia można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i u ugotowanymi na parze warzywami. Danie smaczne i zdrowe, zawierające dużo witamin.

Składniki:

  • 1 płat  łososia (nie dzwonka) ze skórą lub bez
  • 2łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • kilka listków bazylii
  • koperek
  • ocet winny
  • 1szklanka bulionu
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Rybę myjemy i kroimy w dzwonki. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na blaszce posmarowanej oliwą. Piec 45 min w temp. 200 stopni C.
Sos:
Masło rozpuścić. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę i bazylię. Wlać bulion i dusić ok 5 minut. Sos zagęścić mąką kukurydzianą . Doprawić octem solą i pieprzem oraz dodać koperek. Podawać do ryby.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz