Owocowa pianka
na zakończenie lata, pyszna, lekka, puszysta i delikatna
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka( pamiętajcie że w temp.
pokojowej)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rum do nasączenia
biszkoptu
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na niskich obrotach do momentu aż cukier
całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki wraz
z proszkiem do pieczenia stopniowo przesiewamy i mieszamy na gładką masę.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 30min w temp. 180 stopni C.
Masa:
- 500ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru
- 2 żel-fixy
Dodatkowo:
- 1 brzoskwinia
- 200g jeżyn
- 1 galaretka cytrynowa
Kremówkę ubijamy w raz z cukrem na jednolita masę i gdy masa nie jest całkowicie ubita dodajemy żel-fixy na średnich obrotach uważając żeby nie przebić masy. Krem przekładamy na biszkopt a na wierzchu układamy owoce, wszystko zalewamy galaretką przygotowaną według opisu na opakowaniu.
Wspaniale wygląda,jednak zmniejszyłabym ilość cukru w biszkopcie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń